Podjelite članak

Dizalice topline i podna grijanja

Dizalice topline ili toplinske pumpe jeftinija su verzija sustava čistog i ekološki prihvatljivog načina grijanja.
Električni su uređaj koji podrazumijeva crpljenje energije iz podzemnih voda, zemlje ili zraka, a rade na sličnom principu kao i rashladni uređaji.
Njihova namjena grijanje je prostora i sanitarne vode te se mogu postavljati u kući, stanu, oko poslovnog prostora, zgrada, u podrumima te slično.
Koristiti se mogu i za niskotemperaturna grijanja te kao podrška solarnom grijanju.

LJETI

ZIMI

 

 

 

 

 

 

 

 

PODJELA DIZALICA TOPLINE

Dizalice topline rade na principu topline u stroju koji se pretvara u rad pri čemu se koristi idealni plin. Najčešće se koristi neki od freona ovisno o temperaturi koju želimo postići. Dijelovi koje dizalice topline podrazumijevaju jesu: kompresor, kondenzator, termo-ekspanzijski ventil, isparivač te rashladni plinovi.

Dizalice topline dijelimo na više vrsta, to su:
1. Zrak – voda
2. Zrak – zrak
3. Tlo – voda
4. Voda – voda

ZRAK – VODA
Ovaj tip dizalice topline radi na istom principu kao i hladnjak samo što je za ovu vrstu dizalice karakteristično to što se vanjski zrak usisava pomoću integralnog ventilatora koji susreće rashladno sredstvo koje potom isparava.
Obično se koristi za niskotemperaturna grijanja radijatorima ili panelima, a grijanje obavlja i na temperaturama nižim od -15°C, no kada temperatura padne u ovom slučaju ispod -15°C, dizalica topline nije u stanju zagrijati prostorije zbog nedostatka toplinske energije.

 

ZRAK – ZRAK
Dizalice topline ovog tipa imaju sličan princip rada kao i klima uređaji, osim što ova vrsta radi obrnuto u odnosu na klima uređaj, odnosno preuzima se zrak iz okoliša koji se doprema do rashladnog sredstva koje zatim uzima toplinu iz zraka te isparava.

 

VODA – VODA
Dizalice topline ovog tipa crpe energiju iz podzemnih voda te se njihova energija koristiti za grijanje prostora ili za toplu vodu. Izvor kojim se koriste većinom su potoci, bunar, rijeka, ribnjak, jezero, bušotine i sl.
Crpljenjem energije dobivene iz izvora vode, dizalice topline voda – voda podižu temperaturu na viši režim te je preko sustava poslovnog prostora šalju do radijatora ili krugova podnog grijanja. Kako bi se uspješno zagrijao prostor, i u zimskim danima konstantna temperatura podzemnih voda trebala bi se kretati između 7°C i 12°C.

 

TLO – VODA
Dizalice topline ovog tipa idealne su kod velikih obnova raznih objekata ili novih kuća. Toplinski izvor koji koriste su površinske, podzemne ili otpadne vode.
Kako tlo ima konstantnu temperaturu tijekom cijele godine koja varira između 8°C i 12°C, uspješno se zagrijava prostor i zimi.

Ugradnja: spajanje na sustav potrošne tople vode i ogrjevna tijela u vašem kućanstvu putem unutarnje dizalice topline s integriranim spremnikom za potrošnu vodu.
Ovaj tip dizalice topline pruža mogućnost povezivanja s radijatorima, podnim grijanjem ili povezivanje pomoću konvektora dizalice topline.

 

PODNA GRIJANJA I POVRŠINSKA GRIJANJA

Podrazumijevaju podnu, zidnu i stropnu podjelu te služe za zagrijavanje površina bez korištenja grijaćih tijela, odnosno radijatora.
Korištenjem takvih vrsta grijanja dobije se ušteda te se ne zagrijava grijaći uređaj na nižu temperaturu kao kod klasičnog grijanja.

Podno grijanje dijeli se još i na grijanje vodom koje podrazumijeva klasično grijanje te grijanje električnom žicom, odnosno električnom mrežicom koja se koristi za zagrijavanje manjih prostorija kao što su kupaonice.

Prednosti podnog grijanja:
1. Raspoređivanje topline od poda do stropa
2. Podovi nikad nisu hladni
3. U usporedbi s radijatorima, manji su energetski gubici za vrijeme prozračivanja
4. Manja isušenost zraka u prostorima za boravak
5. Jednostavna i brza montaža

 

POSTAVLJANJE PODNOG GRIJANJA

Nakon što ste napravili izolaciju od raster stiropora, sljedeći korak je njegovo postavljanje direktno na podlogu, odnosno beton. Učvrstite ga pur pjenom kako bi Vam se mreža što bolje fiksirala te kako ne bi došlo do nadizanja.

Kada ste postavili stiropor, postavite foliju koja ujedno služi za odvajanje glazure od stiropora.
Ukoliko koristite raster s već definiranim utorima, folija Vam nije potrebna.

Nakon što se uradili sve prethodne korake, slijedi postavljanje armaturne mreže koja služi kao nacrt kod postavljanja cijevi. Učvrstite je plastičnim spojnicama kako ne bi došlo do podizanja prije postavljanja glazure. Postavite cijevi za podno grijanje koje namotavate preko armaturne mreže koja treba biti ravne površine te je pričvrstite plastičnim vezicama.
Posljednji korak spajanje je cijevi u ormarić za razdjelnik.

 

Trgovina EL-TE nudi Vam sve potrebne proizvode za postavljanje podnog grijanja, a koji se nalaze u nastavku.
Korak 1. Postavljanje raster stiropora za podno grijanje.

Raster stiropor za podno grijanje H32, šifra artikla 31008

 

Korak 2. Pričvršćivanje raster stiropora pur pjenom.

Pur pjena HQ fast pištolj 750 ml, šifra artikla 51189

 

Korak 3. Postavljanje folije za podno grijanje.

Folija za podno grijanje Neotherm UFH7, 50 M2, šifra artikla 65082

 

Korak 4. Postavljanje mrežice za električno podno grijanje.

Mrežica za električno podno grijanje 5 M2 – 750 W NEOTHERM, šifra artikla 65178

 

Korak 5. Pričvršćivanje cijevi plastičnim vezicama.

Vezica TK bijela 10/3, 100/1, FT3 x 100, šifra artikla 28063

 

Korak 6. Postavljanje cijevi za podno grijanje u ormarić za razdjelnik.

Cijev za podno grijanje Oxypert 16 x2, PE-RT/EVOH (300 m kolut), šifra artikla 65075

Ormarić za razdjelnik 600 x 630 x 100 PE-LINE, do 6 krugova, šifra artikla 65183.

 

 

Izbornik