Podjelite članak

Fasadni sustavi

Fasada kao sastavni dio arhitekture, prednji je dio objekta.

Osim što pruža zvučnu izolaciju te igra ključnu ulogu u energetskoj učinkovitosti, fasada svakom stambenom objektu pridodaje osobnost i karakter te osigurava prirodnu ventilaciju na način da korisnike štiti od klimatskih uvjeta poput kiše, snijega i vjetra.

Vrsta fasadnog sustava ETICS / obloga kišne mreže

Sustav koji se sastoji od ugradnje ploča od izolacijskog materijala po cijelom objektu gdje se vrši zaštita mortom te se lijepe ili mehanički učvršćuju ploče na nosivi zid.
Ovisno o estetici nekretnine, sustav se završava oblogom ili završnom obradom.
Najčešće korišteni materijali ovog fasadnog sustava koji se koriste u izolacijskom aspektu ETICS sustava su grafitni ekspandirani polistiren (EPS-G), ekspandirani polistiren (
EPS), ekstrudirani polistiren (XPS), te kamena vuna (MW).

Toplinsko-izolacijski materijali koji se još mogu koristiti jesu pluto, ploče od laganih drvenih vlakana ili konoplja te poliuretanske ploče (PUR).
Budući da ovaj sustav ima izolacijski sloj, smanjuju se toplinski mostovi i potencijalne opasnosti od kondenzacije.

Podloge na koje se mogu postaviti ETICS sustavi:

1. NEOŽBUKANE NOVE PODLOGE
2. POSTOJEĆE OŽBUKANE PODLOGE / STAROGRADNJA
3. LAGANE GRAĐEVINSKE PLOČE TE DRVENE PODLOGE
4. OSTALE PODLOGE

4 faze izvođenja:
1. LIJEPLJENJE I DODATNO UČVRŠĆIVANJE
Izvodi se gotovim, pripremljenim disperzijskim ljepilom ili tvornički polimer – cementnim mortom čija je funkcija osigurati dobru čvrstoću prionjivosti na različitim podlogama.

Napomena: čvrstoća prionjivosti između morta za lijepljenje i podloge ne smije biti niža od 80 kPa (srednja vrijednost).

2. POSTAVLJANJE TOPLINSKO IZOLACIJSKOG MATERIJALA
Funkcija ove faze podrazumijeva toplinsku izolaciju zidova od gubitka topline zimi kao i sprječavanje prekomjernog zagrijavanja unutrašnjosti i konstrukcije određenog objekta.

3. UGRADNJA ARMATURNOG SLOJA
Čini ju alkalno postojana mrežica utisnuta u mort za armaturni sloj čija je funkcija sprječavanje pojave pukotina zbog mehaničkih i higro-termičkih naprezanja.

4. UGRADNJA ZAVRŠNO-DEKORATIVNOG SLOJA
Čini ju pretpremaz i završno-dekorativna žbuka koja ovisno o tipu korištenog veziva može biti silikatna, mineralna žbuka, silikatno-silikonska te silikonska i akrilatna žbuka.

Obloga kišne mreže:

Sustav ventilirane fasade ili obloga protiv kiše sastoji se od izolacijskog sloja, nosivog zida te materijala za oblaganje koji je pričvršćen pomoću potporne konstrukcije na objekt.
Jedna od glavnih razlika ovog sustava i sustava ETICS je zračna šupljina između nosivog zida i materijala koji se koristi za oblaganje.
Osim što je ovaj sustav složeniji i skuplji za ugradnju, isplativija je opcija.

Izbornik