Podjelite članak

Odabir i postavljanje gipskartonskih ploča

Niste sigurni za što bi sve mogli koristiti gipskartonske ploče? Ne brinite, u nastavku ćemo vam detaljnije pojasniti njihovu namjenu.

Gipskartonske ploče industrijski su proizvedene građevne ploče izrađene od posebne vrste papira, čije središte čini gipsana jezgra. Namijenjene su montiranju na metalnu ili drvenu potkonstrukciju, mogu se lijepiti na zid, a zbog svoje iznimne elastičnosti mogu se savijati te lako rezati. Možete ih koristiti kod izgradnje ili obnove kuće, poslovnog prostora ili stana na način oblaganja postojećih zidova ili za izvedbu kod spuštenih stropova. Osim što se ovim pločama izvode pregradni zidovi, također pružaju i idealnu toplinsku izolaciju.

Ako niste sigurni gdje naći kvalitetne gipskartonske ploče, EL-TE trgovina nudi Vam širok asortiman proizvoda i alata namijenjenih suhoj gradnji.

Oznake na pločama

Prije samog početka gradnje preporučujemo pregled oznaka na površini ploča koje će vam olakšati montažu. Potražite na stražnjoj strani ploče natpis s podatcima kojima se označuje položa CW profila potkonstrukcije kod pregradnih zidova ili CD profila kod zidnih obloga. Na prednjoj strani naznačeni su razmaci na ploči od 25 cm za brže i jednostavnije učvršćivanje vijcima potkonstrukcija zidnih obloga i zidova.

Razlikujemo pet vrsti gipskartonskih ploča, a to su standardne, impregnirane, protupožarne, Diamant, odnosno tvrde ploče i Aquapanel ploče. U nastavku ćemo navesti njihovo korištenje.

Standardne ploče

Standardne bijele ploče su namijenjene za izradu pregradnih zidova, stropne i zidne obloge te za spuštene stropove.
Na poleđini te na uzdužnom rubu označene su natpisima u plavoj boji.

EL-TE trgovina u ponudi Vam nudi Knauf i Technogips bijele standardne gipskartonske ploče.

Impregnirane ploče

Impregnirane gipsane zelene ploče su vodootporne ploče čija je jezgra dodatno impregnirana protiv vlage. Područje primjene im je kao i kod standardnih gipsanih ploča. Preporučujemo ih za ugradnju u vlažne prostore. Primjerice u kupaonicama, kuhinjama te ostalim prostorima gdje se stvara prekomjerna količina vlage u zraku. Također, idealne su i kao podloga za keramičke pločice. Na poleđini te uzdužnom rubu označene su plavom bojom, zelenog su izgleda te je karton dodatno impregniran.

EL-TE trgovina u ponudi Vam nudi Knauf i Technogips zelene impregnirane gipskartonske ploče.

Protupožarne ploče

Protupožarne gipsane ploče su ploče čija je gipsana jezgra ojačana dodatkom tankih staklenih vlakana duljine 3-30 mm. U slučaju požara staklena vlakna osiguravaju čvrstoću i stabilnost strukture ploče. Koriste se u slučaju protupožarne zaštite kod pregradnih zidova, zidnih i stropnih obloga, spuštenih stropova te kod uređenja potkrovlja i instalacijskih šahtova. Sadrži karton crvene boje, a na poleđini i na uzdužnom rubu označene su natpisom u crvenoj boji.

EL-TE trgovina u ponudi Vam nudi Knauf i Technogips crvenu protupožarnu gipskartonsku ploču.

Diamant ploče

Gipsane ploče Diamant posebno su tvrde teksture s gustoćom namijenjenom povišenim zahtjevima zvučne zaštite. Sadrže protupožarna svojstva te su impregnirane. Posebnu otpornost pružaju na udarce, a odlikuje ih viša razina stabilnosti kod visokih pregrada. Karton je plave boje, a ploče se obrađuju poput standardnih uz upotrebu posebnih vijaka za montažu.

EL-TE trgovina u ponudi Vam nudi Knauf Diamant gipskartonsku ploču.

Aquapanel ploče

Cementne ploče Knauf Aquapanel namijenjene su unutarnjoj ili vanjskoj primjeni. Vodopostojane i negorive ploče koje se koriste u unutarnjem prostoru gdje postoji mogućnost pojačane vlažnosti ili direktnog prskanja. Knauf Aquapanel Outdoor ploče namijenjene su korištenju za vanjske zidove, za nadstrešnice, fasade te stropove u vanjskim otvorenim prostorima.

EL-TE trgovina u ponudi Vam nudi Knauf Aquapanel Outdoor gipskartonsku ploču.

POSTAVLJANJE GIPSKARTONSKIH PLOČA – SUHA ŽBUKA : URADI SAM

Nakon što ste se dobro upoznali s vrstama gipskartonskih ploča, sljedeći korak je njihovo postavljanje.
Napomena: ako niste sigurni kako se postavlja, čitajte u nastavku.

Niste sigurni koje ljepilo koristiti? Ne brinite, preporučujemo vam Perlfix ljepilo iz naše ponude, iznimne kvalitete i dugotrajnosti. Priprema mu je vrlo jednostavna, samo ga promiješajte s vodom.
Naša preporuka je da za miješanje ljepila koristite električni mješač Worcraft iz naše ponude.
Napomena: smjesa neka bude kremaste gustoće i bez grudica. Ako niste sigurni u omjer ljepila i vode, vodite se ovim smjernicama. 25 kg ljepila Perflix promiješajte s 13 L čiste vode i promiješajte.

Sljedeći korak je rezanje gipsanih ploča na duljinu koja vam je potrebna. Možete se služiti ovim alatom, pila za gips ploče.
Nakon toga nanosite ljepilo koje ste prethodno pripremili.
Napomena: Perflix ljepilo nanosite točkasto na međusobnoj udaljenosti od 35 cm ako se radi o zidu, te na 5 cm duž sredine i od ruba ploče.

Kada ste nanijeli ljepilo, sljedeći korak je da gipsane ploče pritisnite u okomitom smjeru na željenu poziciju. Za prethodni korak koristite se ovim alatima, libelom koja vam je potrebna za ravnanje te gumenim čekićem. Unutar 10 minuta od početka stezanja ljepila pripazite na pomicanje ploča.

POSTAVLJANJE GIPSKARTONSKIH PLOČA – SPUŠTENI STROP – URADI SAM

Ukoliko postavljate gipskartonske ploče na spušteni strop, koristite se profilima, trgovina EL-TE u ponudi ima širok asortiman proizvoda namijenjenih za postavljanje gipskartonskih ploča, raznih dimenzija.

Prije samog početka postavljanja, preporučujemo umetanje staklene vune između međukata i spuštenog plafona. Osim što pruža toplinsku izolaciju, također služi i kao zvučna zaštita. Za rezanje staklene vune koristite se rezačem za staklenu vunu iz naše ponude. Nakon što ste odabrali UD profil koji Vam odgovara, s nalijepljenom brtvenom trakom pričvrstite ga udarnim tiplama. Preporučeni razmak je minimalno 50 cm za obodne zidove prema visini stropa. Sljedeći korak je korištenje žice s ušicom koju pomoću metalnih tipli pričvršćujete na strop u razmaku od 90 cm. Nakon što ste odradili prethodni korak, direktni ovjes umetnite na žicu te utaknite u nosivi CD profil. Poprečne zidne profile umetnite u UD profil, a nosive CD profile pričvrstit križnom spojnicom namijenjenom za CD profileZadnji korak je pričvršćivanje ploča vijcima u razmaku od 17 cm.
Napomena: ploče postavljajte bez križnih spojeva.

Izbornik